Vacuümvormen

Kunststof platen vormen de basis van al onze producten en worden verwarmd tot de verwerkingstemperatuur waarbij het kunststof nog nét niet vloeibaar wordt maar wel uiterst eenvoudig vervormd kan worden. Hierbij gedraagt het kunststof zich min of meer als ‘kauwgom’. 

De matrijs wordt op dit punt van onderaf in het kunststof geduwd. Daarbij wordt het kunststof middels geavanceerde luchtcirculatie als een ‘ballon’ opgeblazen waarbij het kunststof zich optimaal vormt en verdeelt over het oppervlak van de matrijs. Het proces eindigt met het vacuüm trekken van het kunststof zodat het kunststof de exacte vorm van de matrijs aanneemt.

Na het thermische vacuüm vormingsproces wordt het kunststof gecontroleerd gekoeld om vervorming na het vormingsproces te voorkomen. Het gevormde product wordt direct daarna machinaal of met de hand gecontroleerd en afgewerkt door een vakbekwame medewerker en eventueel klaargemaakt voor handmatige- of machinale nabewerking.

Akaplast beschikt over machines waarmee ieder gewenst formaat product gevormd kan worden. Daarbij beschikt Akaplast over één van de grootste thermische vacuüm-vormingsmachines in de markt, waarmee producten gevormd kunnen worden ter grote van een personenauto.